• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg

Проекти

На 15.06.2018г. в салона читалище „Напредък“ с. Борима се състоя заключителната изява на групите по проект „Твоят час“. Тържеството започна с последното представяне на групата по интереси „Опознай България“. Стефка Колева – ръководител на групата беше подготвила изненада за участничките и публиката. С помощта на презентация всички се насладиха на най-добрите и забавни моменти от разнообразната дейност на групата. Своята обич и възхищение пред родината момичетата изказаха чрез подготвения рецитал.

Темата за България е неотделима част от представянето на групата по интереси „Да танцуваме заедно“ с ръководител Зорница Стоянова. През годината те подготвиха 8 танца и с право си заслужиха възхищението и обичта на публиката. Наслада за окото са не само тяхната игра, но и пъстрите народни носии, закупени със средства по проекта. Те ни припомниха своите джиновски, самодивски и мажоретен танц.

Групата за обучителни затруднения по български език с ръководител Магдалина Груева показа пред всички своите познания чрез стихчета за правописа на думите и драматизацията „Дядо и ряпа“ в съвременен вариант.

Изявата  на групата  „Спортуваме за здраве“ включваше  представяне на спортните интереси на участниците. Ръководителят Златин  Костов запозна публиката с историята на античните и съвременните Олимпийски игри.

В заключителната част г-ца Миткова, директор на ОУ „Васил Левски“ с. Борима, разказа за дейността на проекта и връчи грамоти на всички участници от групите за активно участие в дейностите по проект „Твоят час“.

Поредният празник, организиран по проекта, донесе много усмивки, възхищение, радост и забавление за всички - публика и участници.

24 май

24 май е един от най-българските празници, обичан от деца и възрастни. По случай празника на 22 май в двора на ОУ „Васил Левски“ с. Борима беше организирана спортна проява. Инициатор беше групата по интереси „Спортуваме за здраве“ по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“– фаза 2 с ръководител Златин Костов. Организирани бяха състезания по бягане на 50 и 200 метра, народна топка, футбол и др. Най-активни бяха участниците в групата, но се включиха и почти всички ученици и учители в училище.

Денят на славянската писменост и култура беше тържествено отбелязан в салона на читалище „Напредък-1908 г.“  Гости на тържеството бяха Иванчо Раев - кмет на с. Борима, кметовете на трите съседни села и Марияна Тургенева - председател на Обществения съвет. Своя публична изява на празника имаха 2 групи по интереси: „Опознай България”  и  „Да танцуваме заедно” по проект „Твоят час“. Групата „Опознай България“ с ръководител Стефка Колева представи сценката „Спорът на народните обичаи“. По атрактивен начин бяха показани уникални български обичаи. Голям интерес предизвикаха кукерите, чиито оригинални маски бяха изготвени в часовете по проекта. Те разказаха за обичая  и със звънците изгониха всички лоши сили. В своя свят чрез магичен танц ни пренесоха нестинарките. Легендите и обичаите за друг български обичай ни припомниха мартеничките.  Сцената беше огласена от песните на лазарките и коледарите. Спорът за това кой е най-българският обичай разреши „България“, която показа, че всички заедно правят възможно родината ни  да пребъде.

Танците, представени от групата „Да танцуваме заедно“ - мажоретен и народен - предизвикаха бурни аплодисменти и възхищение сред всички гости. Радост за очите бяха пъстрите народни носии, закупени по проекта.  В залата нямаше човек, който да не се зарадва и умили от танца на малките ученици „Виждам те, гледам те“. Зад прекрасните изпълнения стои трудът на г-жа Зорница Стоянова, ръководител на групата.

Г-н Иванчо Раев, кмет на село Борима, поздрави всички присъстващи. Тържественото честване на празника завърши с думите: „Нека не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея сме се съхранили като нация!“

Посещение на гр. София

На 19.05.2018 г. участниците в групите по интереси „Опознай България”  и  „Да танцуваме заедно” по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час“– фаза 2“ по ОП НОИР посетиха гр.София. Първата спирка в програмата беше Националния исторически музей. Учениците с интерес разпознаваха паметници на материалната култура на България, които дотогава бяха виждали само на снимки в учебниците. Без затруднение посочиха тракийските съкровища от Вълчитрън, Панагюрище, Борово и др. С възхищение гледаха предметите от Средновековието като най-голямо впечатление отново направиха познатите - съкровището на хан Кубрат, глаголицата и кирилицата, пръстенът - печат на цар Калоян, царските корони, трона и др. Интересни бяха средновековните книги, но безспорно най-забележителната книга беше Паисиевата „История славянобългарска”. Влязоха в ролята на ученици  и учители във възстановеното взаимно възрожденско училище. Разнообразието на народни носии от всички краища на България в сбирката „Етнография” впечатли всички. Във фоайето на НИМ беше подредена изложба  „Спасени за поколения” на обектите на ЮНЕСКО в България. Те са предствени със снимков материал, а на някои от тях специално са изработени макети. Най-голямо любопитство предизвика макетът на Рилския манастир, изработен от Пламен Игнатов за 17 години и два месеца, като за направата му са използвани 6 186 374 кибритени клечки, 360 ювелирни камъка и 100 перли. Най-любознателните ученици не пропуснаха да си вземат брошури и да научат повече.

След НИМ участниците продължиха своята образователна обиколка в Зоологическата градина, най-голямата в България. Сред най-харесваните животни бяха големите котки /лъв, ягуар, тигър и др./, слонът и носорогът, маймунките и кенгурата.

По-голямата част от участниците в „Опознай България” имат книжки на 100-те национални туристически обекти и не пропуснаха да си поставят печати. Обещаха, че ще обиколят България, защото тя е изключително красива и интересна.

Стефка Колева

Ръководител на група по интереси „Опознай България“

На 03.05.2018 г. участниците от групите по интереси „Опознай България“ и  „Спортуваме за здраве“ по проект BG05М2ОР001-2.004-0004 по ОП НОИР – „Твоят час“ посетиха пещерата Съева дупка. Целта е учениците да се запознаят със забележителности в родния край, да бъдат сред природата, формирайки по този начин своето родолюбие и екологично мислене. Пещерата е една от най-красивите в България и това беше отбелязано от всички участници. Те с възхищение се любуваха на прекрасните карстови форми, видяха на живо сталактити, сталагмити и сталактони. С помощта на екскурзовода разпознаваха в образуванията различни форми на хора и животни. През цялото време се чуваха само възклицания на изненада и възхита. Интерес предизвикаха и обитателите на пещерата - прилепите.

Втора спирка на учениците беше фермата „Сините щрауси“ в с. Брестница. За тези екзотични птици научиха много както от непосредствените срещи с тях, така и в музея. Някои си закупиха  от магазинчето предмети, изработени от щраусови пера. Декоративните зайчета също предизвикаха голям интерес.

Следобедът беше изпълнен с много забавления и емоции. Учениците се запознаха с много нови неща, но най-важният извод беше: „България е изключително красива, затова трябва да я опознаем“.       

 

Стефка Колева

Ръководител на група „Опознай България“                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Седянка

На 24.04.2018 г. се състоя седянка на участниците от групата по интереси „Опознай България“ по проект „Твоят час“ и  баби от Пенсионерския клуб и читалище „Напредък“ с. Борима. Бабите показаха различни предмети, използвани в миналото. Не само ги видяхме, но разбрахме предназначението им. Момичетата с интерес слушаха как се избива масло, как се правят плетени кошове - „жабки“, как се слага цедило, в което се носят различни неща и др. Но безспорно най-забавно беше сами да се захванат с работа.  Те разчепкваха вълна, предоха с хурка, пресукваха прежда, която после намотаха. Опитаха се да плетат на една или две куки. Изработиха си мартеници, научиха как да направят цвете за украса на подарък. И както се полага на седянка, чуха една боримска народна песен в изпълнение на Дилянка Геова. Накрая всички похапнаха баница. Най-сладки бяха гофретите, които всеки си направи и подслади с домашно сладко.

Седянката беше поучителна, интересна и  забавна. Момичетата от групата по интереси „Опознай България“ благодариха на Иванка Иванова, председател на Пенсионерския клуб в с. Борима, Дилянка Геова от читалище „Напредък“ и останалите баби. Накрая всички се разделиха с вярата, че традициите трябва да се познават и пазят.

 

Стефка Колева

Ръководител на група по интереси „Опознай България“

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час“ по ОП НОИР

Страница 1 от 8

Проекти

Free business joomla templates