• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg

Проекти

       На 14.06.2017 г. учениците от групите по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Tвоят час – фаза 1)“ по ОП НОИР в ОУ „Васил  Левски” с. Борима, общ. Троян представиха резултатите от своята дейност по проекта през учебната 2016 – 2017 година. Публичната изява се проведе в салона на читалище „Напредък”.

       Проектът започна на 2 ноември 2016 г. Бяха сформирани 6 групи - 3 за ученици с обучителни затруднения и 3 групи по интереси. Включиха се   44 ученици като някои участват в 2 групи. Публичната проява протече като телевизионно предаване, подготвено от групата „Училищно радио”.

        За доброто настроение се погрижиха танцьорите от групата по интереси „Да танцуваме заедно” с ръководител Милена Антонова, които ни представиха четири от танците, играни през годината - народни, мажоретни и модерни. В групата участват  13 танцьори от начален и прогимназиален етап. Техните изпълнения издигат нашия патриотичен дух и ни правят горди, че сме българи.

      Такива чувства пробуждат и участниците в групата по интереси „Краезнание” с ръководител Магдалина Груева, които представиха пред публиката част от наученото за родния край - песни, пословици, поговорки, забавни случки с боримски зевзеци. Поканиха всички да посетят подредената от тях в училище изложба с предмети от скрина на баба. Най-емоционалната част от тяхното представяне беше, когато изпяха химна на Борима по стихове на Андрей Василев – бивш директор на училището. Песента подготвиха с помощта на Димитрина Димитрова – член на съвета „Твоят час“, с която работиха и през през годината.

      С изложба „Смятам и се забавлявам” се представиха и участниците в групата по математика за ученици със затруднения от ІІ – ІV клас. Заедно с учениците от групата със затруднения по български език „Кривописанки - правописанки”, представиха сценка, в която показаха своите умения да смятат и пишат правилно. Техните ръководители Михаил Михайлов и Йонета Кръстева през цялата година им помагаха да се справят със задачите и правописните правила.

     Радиорепортерите проведоха интервю с по-големите от групата за ученици с обучителни затруднения „Математиката- важна и трудна”. Ето какво каза петокласничката Златомира  за своята учителка госпожа Бонка Пенкова: „Тези допълнителни часове ми помагат да се справям по-лесно. Г-жа Пенкова работи с всеки ученик. Предварително подготвя задачи в тетрадките ни и след като ги решим ги проверява, за да може да се видят пропуските ни. Госпожата се стреми всеки от нас да идва с желание.” Своите постижения Златомира показа чрез едно забавно стихотворение.

      Последни (но не и по значение) своята дейност представиха момичетата от групата по интереси „Училищно радио”. Тяхната ръководителка Стефка Колева беше подготвила презентация, чрез която сухите цифри придобиха реални образи. Ето част от равносметката:

  • 20 радиопредавания на различни теми, всяко от които уникално, с много интересни и любопитни факти, разнообразна информация, полезни съвети,  забавни моменти, загадки и много музика;
  • 3 конкурса - за щура прическа, за представяне на паметниците, посветени на Руско-турската война в нашия край и конкурс за писане с глаголица и кирилица;
  • 3 анкети - сред родителите, за музикалните предпочитания на учениците, дали те четат книги и кои са любимите им герои;
  • 3 интервюта - с Директора на училището г-ца Иванка Миткова, с кмета на с. Борима г-н Иванчо Раев и с Баба Марта;
  • поздравителни концерти за Коледа, Свети Валентин, 8 март;
  • няколко инициативи - състезанието „Аз обичам България” за 3 март, 22 март - Ден на водата и най-голямата рисунка „Приключенията на водната капка”,  7 април - Ден на здравето;
  • посещение заедно с участниците в групата „Краезнание“ на културно - исторически забележителности в с. Черни Осъм, с. Орешак и гр. Ловеч.

   Всяка изява беше бурно аплодирана от гостите – кметовете на селата Дълбок дол, Борима, Старо село и Голяма Желязна, членовете на Обществения съвет, членовете на съвет „Твоят час“, жители на с. Борима, родители, учители. Така публичната изява на групите от проект „Твоят час” се превърна в истински празник.

Стефка Колева

Ръководител на група "Училищно радио" и сценарист на изявата

 На 13.05.2017 г. групите по интереси „Училищно радио“ и „Краезнание“ по проект BG05M2OP001-2.004-0004 по ОП НОИР „Твоят час“ посетиха различни културно - исторически забележителности в гр. Ловеч. Програмата е съгласувана с темите на двете групи - да опознаят родния край и да направят достояние на всички своите знания чрез радиопредаване. Така всички ученици от ОУ „Васил Левски“ могат да научат нещо ново за забележителностите на областния град.

Първото посещение беше на музея на Васил Левски, където учениците се запознаха с  борбите на българския народ за национално освобождение, както и разнообразната революционна дейност на Дякона. Интересна беше восъчната фигура на Васил Левски. За съжаление личните предмети на Апостола не бяха в музея, защото временно бяха предоставени на друг музей.

Преклонение пред патрона на нашето училище учениците изказаха и пред величествения му паметник, издигнат до ловешката крепост. Ръководителят на групата Стефка Колева разказа историята на тази крепост, значението на битката през 1187 г. пред нейните стени. Припомнихме си делото на братята Асен и Петър и възстановяването на българската държава след почти 200-годишното византийско робство. Пренасянето в миналото беше подпомогнато от макетите на средновековни войници, които изненадаха учениците на входа. Интересно беше да се разходим сред останките на нашето средновековно минало и да си представим живота тогава. От там видяхме като на длан град Ловеч.

Най- забавно обаче беше във Виртуалния музей на водата. Той е построен в бившата турска баня - „Дели  хамам“. Всички научиха много за тези архитектурни обекти в Османската империя, тяхното предназначение и начин на функциониране. Преминахме под освежителна водна завеса като под водопад и пристъпихме по пода, върху който сред водата плуваха рибки. Разгледахме възстановената отоплителна система, поставена под специално стъкло. Но безспорно най-интересната част беше прожекцията на филм върху екран от течаща вода. По изключително ефектен начин научихме много за водата и видяхме забележителности на Ловеч, включително и Покрития мост, по който по-късно минахме.

13 май определено беше ден, в който научихме много неща и се забавлявахме. Надяваме се чрез нашето радиопредаване да предадем емоциите си и на другите.  Затова пожелаваме на всички дните им да са такива!

 

Стефка Колева

Ръководител на група "Училищно радио"

Урок по родолюбие

На 22 април 2017 г. групите по интереси „Краезнание” и „Училищно радио” по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час” посетиха културно - исторически забележителности в с. Орешак и с. Черни Осъм. Това посещение бе свързано с тематичните програми на двете групи. В Природонаучния музей в с. Черни Осъм учениците се запознаха с животните, които се срещат в нашия край и на други места в света, както и средата, която обитават. Слушаха с интерес гласовете на дива свиня, мечка, вълци, а радиожурналистите записаха тези звуци от природата, за да ги пуснат после на своите слушатели. Безспорно най-интересен експонат беше ягуарът, който е едно от последните животни, донесени в музея за препариране.

Следващата спирка беше Троянския манастир. След като си припомниха моменти от няколковековната му история и легендите, свързани с чудотворната икона на Богородица Троеручица, учениците имаха възможност да се докоснат до самата икона на Богородица в църквата. Всички останаха възхитени от невероятните стенописи, видяха автопортрета на майстора Захари Зограф и гроба на патриарх  Максим. Някои запалиха свещички и се помолиха за сбъдване на своите желания. Възпитаното поведение на децата направи впечатление на монасите, които ги похвалиха. Особен интерес представляваше, особено за по-малките, скривалището на Васил Левски, предметите, останали от времето на монашеския революционен комитет в манастира.

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в  с. Орешак  учениците видяха изключителни предмети, излезли изпод сръчните ръце на майсторите - занаятчии. Това, което бяха учили в часовете по краезнание или подготвяли за радиопредаването за родния край, сега видяха представено във витрините на изложението. В най-голямата зала имаха възможност да се докоснат до културата на страни от цял свят - Корея, Мексико, Перу, Коста Рика, Африка ... Някои си закупиха предмети за спомен или подарък от последната зала.

Момичетата от радио „Звезда” направиха всички в училище съпричастни чрез специално радиопредаване в понеделник.

Проектът „Твоят час” даде възможност на 22 деца да участват и забавлявайки се, да научат много неща  в един голям урок по родолюбие.

 

Стефка Колева

Ръководител на група „Училищно радио“

Публична изява - Лазаруване

Цели: Да се запознаят учениците с произхода на обичая и обредите, свързани с него, да покажат наученото за местния фолклор и традиции, да участват във възраждането на красивия пролетен празник.

Възпитаване на естетически вкус и усет към красотата на моминската носия.

Подготовката за празника започна отрано. Момичетата от група «Краезнание» научиха лазарски песни от нашия край. Заедно с момчетата подготвиха литературно - музикална композиция, която представиха пред учениците и учителите. Тъй като лазарките приличаха на букет от цветя, нарекохме изявата «Лазарчице, китчице». Лошото време попречи композицията да бъде представена на тревата в училищния двор и за това използвахме една от учебните стаи. Въпреки силния вятър, лазарките набраха цветя от зелената полянка пред училище.

Водещите запознаха публиката с историята и значението на празника. Артистичното изпълнение на «момък» и «девойка» пресъздаде началото на празника и произхода на името «лазарки». Момичетата пресъздадоха легендата за момата, която се полакомила за богатство и не послушала бащиния си съвет. Учениците получиха урок за моралните ценности, които човек трябва да въэпитава в себе си.

Тъй като Лазаровден е празник на младостта, красотата и любовта, между «момите» и «ергените» прехвърчаха шеги и закачки. Лазарките посетиха дома на една своя приятелка, попяха на всички от семейството за здраве и берекет. Според тукашната традиция стопанката ги дари с три яйца: първото – символ на живота, второто -  за благополучие и здраве в дома, третото – за здравето на лазарката.

Празникът завърши с хоро в двора на училището.

На първи март в ОУ «Васил Левски» пристигна един много желан и забавен гост - Баба Марта. В нейния образ се превъплъти нашата любима помощничка – леля Дида (Димитрина Димитрова – член на съвета „Твоят час“). Тя беше посрещната от групата по интереси «Краезнание», които разказаха за обичая да се правят мартенички. С червена и бяла прежда от забравената в килера кошница, добрата баба бе изплела едно момиченце и едно момченце - малките Пижо и Пенда. Те успяха да намерят и доведат пролетта. Всички се радваха на малките актьори от групата. Баба Марта върза на всяка детска ръчица ръчно изплетена мартеница, даде по залък от питката с мед за здраве и късмет. Момичетата от училищно радио «Звезда» веднага се възползваха и взеха уникално интервю от Баба Марта и научиха интересни неща за нея и внуците й. Изказаха й благодарност и й подариха ръчно изработена картичка. След това изпяха с нея весела мартенска песен и извиха кръшно хоро. Участниците в групите «Краезнание» и «Училищно радио» направиха деня на всички приятен и незабравим.

Интересна информация бяха подготвили радиорепортерите и за Националния празник на РБългария. Целта беше да се повдигне националното самочувствие на учениците чрез подходящо подбрана информация за иновациите, които ние, българите, сме дали на света. Обявени бяха резултатите от конкурса на училищното радио за изработване на постер за паметниците, посветени на Руско-турската война в нашия край. Специален гост беше г-н Иванчо Раев, кмет на с. Борима. Той с удоволствие даде интервю за всички. Момичетата от радиогрупата бяха изготвили списък с предложения за това какво може да се направи за младежите в селото. На празника беше посветено състезанието «Аз обичам България», чрез което участници и слушатели забавлявайки се, научиха нови интересни неща.

Радиопредаването, посветено на Световния ден на водата – 22 март, беше проведено по по-различен начин. За да стане по-интересно, момичетата от радиогрупата не застанаха пред микрофона, а направиха празника пред всички на живо. Те бяха подготвили интересна информация за това, че водата е здраве, любопитни факти за нея и нейното разпространение и значение. Най-много емоции предизвикаха  забавните опити на г-жа Зорница Стоянова – преподавател по химия и нейните помощници от група «Училищно радио» за свойствата на водата и магическите й способности. Учениците наблюдаваха пречистване на вода, «лава» в цилиндър, получаване на синя вода, огнеупорен балон и цветна магия с вода. Изненада за всички беше получаване на ненютонови флуиди с вода и нишесте. Г-ца Колева – ръководител на група «Училищно радио»  представи резултатът от инициативата им «Да нарисуваме водата заедно». Ученици от I до VIII клас изработиха най-голямата рисунка «Приключенията на водната капка».

 

Страница 1 от 6

Проекти

Free business joomla templates