Понеделник, 19 Ноември 2018 09:32

  Урок по предприемачество с VІ и VІІ клас

  На 15.11.2018 г. в ОУ „Васил Левски“ с. Борима се проведе открит урок на тема „Моята първа фирма“. Той беше част от инициативата на  JA Bulgaria от Световната седмица по предприемачество 12-18 ноември. Целта е да се вдъхновят младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл. Два отбора от VІ и VІІ клас трябваше да разработят и представят проект за фирма. Специален гост беше г-жа Сафие Такалова, счетоводител, член на Обществения съвет към училището,  която изясни на учениците какво е необходимо, за да си създадат фирма.

  В първия кръг учениците трябваше да представят идеите си. Отборът от VІІ клас в състав Златомира, Виждан и Едриха защити успешно идеята си за създаване на фирма, която да включва ферма за отглеждане на животни и растения, ресторант и сладкарница, където да предлагат своята биопродукция. Предложението на Синая, Семра и Сияна от VІ клас беше създаване на студио за красота, в което да се предлагат фризьорски и  козметични услуги, масаж и йога. И двата отбора бяха направили маркетингово проучване, за да обосноват идеите си. Всяка фирма имаше изключително интересно и оригинално лого.

  Във втори кръг на участниците им се наложи да вземат първите управленски решения за назначаване на персонал. Учениците бяха дали своите заявки за работа под формата на справки от Бюрото по труда. Всички с нетърпение очакваха да разберат дали ще бъдат „назначени на работа“. Имаше разгорещени спорове  за някои кандидати.

  Най-интересният кръг беше третият, в който двата отбора направиха реклама на дейността си. Отборът на VІІ клас почерпи всички присъстващи със сладки собствено производство и получи заслужени похвали. Отборът на VІ клас демонстрира уменията си да прави прически, гримира и прави маникюр. Желаещи не липсваха, а избраните останаха много доволни.  

  Жури в състав г-ца Иванка Миткова, Надка Петрова и Златин Костов безпристрастно и компетентно присъди парична награда за първо и второ място. Двата отбора бяха много добри, старателни и равностойни съперници. С две точки преднина спечели отборът на VІ клас с идеята за студио за красота, но участниците от VІІ клас също достойно се представиха.

  На всички участници и присъстващи пожелаваме успешна бизнес кариера!

  © 2013 - 2020 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.