Печат на тази страница
Петък, 04 Юни 2021 08:11

Национална програма "Бизнесът преподава"

ОРАК АКАДЕМИЯ и 3D принтиране

 

На 3-ти юни 2021 г. в ОУ „Васил Левски“ с. Борима се проведе демонстрация и обучение с учениците от IV – VII клас по НП „Бизнесът преподава“.

Темата беше: Технология за изработване на предмети с 3D принтиране.

В състав от трима представители на ОРАК Академията - Елица Бакалова, Инна Маринова и Йордан Велчев бе направена демонстрация в реални условия в училище на работещ 3D принтер. На мултимедиен екран бе представена демонстрация на подготовката, настройката и същинската дейност на 3D принтер пред четирите класа и в присъствието на всички учители.

Бяха показани детайлно всички основни действия за изработката на малък робот с размер 3,3 см от пластмаса:

- задаване на размер на модела;

- задаване на плътност на модела;

- позициониране на модела;

- slice – нарязване на слоеве (хоризонтални сечения);

- експортиране на g – code(*gcode), който принтерът използва при създаване на предмета.

Бяха изяснени различни нови за учениците понятия като: прототип на изделия, слайс и самото понятие и абревиатура 3D, което идва от английски език и означава триизмерно или образ в три измерения.

На учениците определено им бе привлечено вниманието през цялото време. Задаваха редица интересни и любопитни въпроси като: от какъв материал може да се изработват изделията, какви точно предмети могат да се изработят, с каква големина и за къде са предназначени?

Такива могат да бъдат предмети с произволна форма, предмети за декорации, декори, протези, 3D надписи и още много други от пластмаса, гума, каучук, кристали, метал, дърво и др.

Удивлението на учениците беше голямо, когато видяха и крайния продукт: три малки робота по 3,3 см всеки, които останаха за училището.

 

Марияна Станчева - преподавател

Галерия със снимки