Четвъртък, 10 Март 2022 15:19

  144 години от освобождението на България от османско робство - проектни дейности с 1, 2 и 3 клас

  На 4 март 2022 година в ОУ „Васил Левски“ село Борима се проведе проектна дейност с учениците от 1, 2 и 3 клас. Тя премина под формата на посещение на град Плевен, свързано със 144-годишнина от освобождението на България от османско робство. Посетихме интересни исторически обекти, свързани с освобождението на Плевен.

  Влизайки в панорама „Плевенска епопея“, учениците се потопиха в атмосферата на епичните битки на българските и руските войници. Особено силно бяха впечатлени от залата, която истински пресъздава боевете за Плевен. Всички „попаднахме“ в епицентъра на трагичните събития или във филм за войната. Учениците имаха възможност подробно да разгледат залата и да задават своите въпроси към екскурзовода.

  Посещавайки къщата - музей „Цар Освободител“ учениците се запознаха с емблемата на военните музеи в град Плевен. Впечатление прави богатата вътрешна уредба на къщата, характерна за възрожденския градски бит. Особено изненадани останаха от факта, че пленения Осман паша е предал сабята си на руския император. В оформения красив парк около къщата учениците имаха възможност да поиграят и да си направят снимки.

  Приятните емоции завършиха с разходка и обяд из центъра на Плевен.

   

  Йонета Кръстева, Теменуга Дишева, Веселина Йонкова – класни ръководители на 1, 2 и 3 клас

  © 2013 - 2023 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.