Четвъртък, 04 Август 2022 13:17

  Осъществен проект по програма Еразъм +

  През месец септември 2021 г. Основно училище „Васил Левски“, с.  Борима, за първи път  получи одобрение на проект по програма Еразъм+ с координатор г-жа Марияна Станчева – старши учител по английски език.

  В проекта са заложени две теми и участие в два обучителни курса в различни държави. Първата бе Испания, на най-големия от Канарските острови –Тенерифе, а градът – столицата Санта Круз.  Вторият бе в града с най-много катедрали - Флоренция, Италия.

  Програмата се финансира изцяло от Центъра за развитие на човешките ресурси. Заедно с г-жа Станчева, през месец март за Тенерифе замина и колежката й по география и икономика Стефка Колева, където участваха в обучение на тема: „Team Building for School: Play and Fun, Building Educators’ Communities“. Тук програмата включваше обучение в различни компетентности: на закрито в класната стая и на открито чрез тестове и езикови игри в природата – планина и море.

  Второто обучение във Флоренция бе на тема: „ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom“,  в което участва г-жа Марияна Станчева през юни. Мнението й е, че в този курс представените ИКТ методи и новости биха могли успешно да се прилагат на работното място в училище, биха заинтригували учителите и улеснили обучението по английски език и география на учениците.

  Станчева и Колева споделиха, че подобни формати са изключително обогатяващи и допринасящи за професионализма на европейския учител като цяло по идеята за учене през целия живот: „Lifelong learning“.  Интересни и полезни са и срещите с други чуждестранни колеги от Европейската общност,  които споделят своя професионален опит.

  Наред с обучението, културната програма, подготвена от организаторите, бе също на много високо ниво. Учителите посетиха Вулканичната планина Тейде, много защитени паркове с палми и различни растителни видове, както и популярния Лоро - парк в Тенерифе. А точно на 1-ви март, нашите учителки очаровали своите колеги, като им показали как да си направят мартеници, за което били подготвили предварително прежда и разказали за нашата, така обичана традиция.

  Във Флоренция, наред с обучението, програмата включвала организирана обиколка из града, посещения на  величествените катедрали и галерии, като необятната Уфици, за която са необходими поне три дни, музея на Леонардо Да Винчи както и организирани нощни разходки край красивата река Арно.

  Всяко от обученията приключило с тест, след който двете учителки получават и заслужените си сертификати. 

  След завръщането си в България, те  презентираха тези дейности на интерактивен дисплей пред колегите си от ОУ „Васил Левски“, с. Борима, както и пред колеги от други училища в общината и областта. Представиха богат снимков материал. Отговориха на много въпроси и  проведоха интересни дискусии на тези срещи.

  Накрая получиха обратна връзка за впечатления и препоръки на предварително подготвени анкетни листи.

  Програмата Еразъм+ с ключова дейност К1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“ ще продължи до 2027 г.

  Желаем нови успехи на участничките и нови кандидатури на още учители от нашето училище!

   

   

  © 2013 - 2023 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.