Понеделник, 15 Май 2017 09:45

  Посещение на културно - исторически забележителности в гр. Ловеч

   На 13.05.2017 г. групите по интереси „Училищно радио“ и „Краезнание“ по проект BG05M2OP001-2.004-0004 по ОП НОИР „Твоят час“ посетиха различни културно - исторически забележителности в гр. Ловеч. Програмата е съгласувана с темите на двете групи - да опознаят родния край и да направят достояние на всички своите знания чрез радиопредаване. Така всички ученици от ОУ „Васил Левски“ могат да научат нещо ново за забележителностите на областния град.

  Първото посещение беше на музея на Васил Левски, където учениците се запознаха с  борбите на българския народ за национално освобождение, както и разнообразната революционна дейност на Дякона. Интересна беше восъчната фигура на Васил Левски. За съжаление личните предмети на Апостола не бяха в музея, защото временно бяха предоставени на друг музей.

  Преклонение пред патрона на нашето училище учениците изказаха и пред величествения му паметник, издигнат до ловешката крепост. Ръководителят на групата Стефка Колева разказа историята на тази крепост, значението на битката през 1187 г. пред нейните стени. Припомнихме си делото на братята Асен и Петър и възстановяването на българската държава след почти 200-годишното византийско робство. Пренасянето в миналото беше подпомогнато от макетите на средновековни войници, които изненадаха учениците на входа. Интересно беше да се разходим сред останките на нашето средновековно минало и да си представим живота тогава. От там видяхме като на длан град Ловеч.

  Най- забавно обаче беше във Виртуалния музей на водата. Той е построен в бившата турска баня - „Дели  хамам“. Всички научиха много за тези архитектурни обекти в Османската империя, тяхното предназначение и начин на функциониране. Преминахме под освежителна водна завеса като под водопад и пристъпихме по пода, върху който сред водата плуваха рибки. Разгледахме възстановената отоплителна система, поставена под специално стъкло. Но безспорно най-интересната част беше прожекцията на филм върху екран от течаща вода. По изключително ефектен начин научихме много за водата и видяхме забележителности на Ловеч, включително и Покрития мост, по който по-късно минахме.

  13 май определено беше ден, в който научихме много неща и се забавлявахме. Надяваме се чрез нашето радиопредаване да предадем емоциите си и на другите.  Затова пожелаваме на всички дните им да са такива!

   

  Стефка Колева

  Ръководител на група "Училищно радио"

  Прочетена 2037 пъти

  Проекти

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.