Четвъртък, 15 Юни 2017 10:54

  Заключителна публична изява на групите по проект "Твоят час" за учебната 2016 - 2017 година

         На 14.06.2017 г. учениците от групите по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Tвоят час – фаза 1)“ по ОП НОИР в ОУ „Васил  Левски” с. Борима, общ. Троян представиха резултатите от своята дейност по проекта през учебната 2016 – 2017 година. Публичната изява се проведе в салона на читалище „Напредък”.

         Проектът започна на 2 ноември 2016 г. Бяха сформирани 6 групи - 3 за ученици с обучителни затруднения и 3 групи по интереси. Включиха се   44 ученици като някои участват в 2 групи. Публичната проява протече като телевизионно предаване, подготвено от групата „Училищно радио”.

          За доброто настроение се погрижиха танцьорите от групата по интереси „Да танцуваме заедно” с ръководител Милена Антонова, които ни представиха четири от танците, играни през годината - народни, мажоретни и модерни. В групата участват  13 танцьори от начален и прогимназиален етап. Техните изпълнения издигат нашия патриотичен дух и ни правят горди, че сме българи.

        Такива чувства пробуждат и участниците в групата по интереси „Краезнание” с ръководител Магдалина Груева, които представиха пред публиката част от наученото за родния край - песни, пословици, поговорки, забавни случки с боримски зевзеци. Поканиха всички да посетят подредената от тях в училище изложба с предмети от скрина на баба. Най-емоционалната част от тяхното представяне беше, когато изпяха химна на Борима по стихове на Андрей Василев – бивш директор на училището. Песента подготвиха с помощта на Димитрина Димитрова – член на съвета „Твоят час“, с която работиха и през през годината.

        С изложба „Смятам и се забавлявам” се представиха и участниците в групата по математика за ученици със затруднения от ІІ – ІV клас. Заедно с учениците от групата със затруднения по български език „Кривописанки - правописанки”, представиха сценка, в която показаха своите умения да смятат и пишат правилно. Техните ръководители Михаил Михайлов и Йонета Кръстева през цялата година им помагаха да се справят със задачите и правописните правила.

       Радиорепортерите проведоха интервю с по-големите от групата за ученици с обучителни затруднения „Математиката- важна и трудна”. Ето какво каза петокласничката Златомира  за своята учителка госпожа Бонка Пенкова: „Тези допълнителни часове ми помагат да се справям по-лесно. Г-жа Пенкова работи с всеки ученик. Предварително подготвя задачи в тетрадките ни и след като ги решим ги проверява, за да може да се видят пропуските ни. Госпожата се стреми всеки от нас да идва с желание.” Своите постижения Златомира показа чрез едно забавно стихотворение.

        Последни (но не и по значение) своята дейност представиха момичетата от групата по интереси „Училищно радио”. Тяхната ръководителка Стефка Колева беше подготвила презентация, чрез която сухите цифри придобиха реални образи. Ето част от равносметката:

  • 20 радиопредавания на различни теми, всяко от които уникално, с много интересни и любопитни факти, разнообразна информация, полезни съвети,  забавни моменти, загадки и много музика;
  • 3 конкурса - за щура прическа, за представяне на паметниците, посветени на Руско-турската война в нашия край и конкурс за писане с глаголица и кирилица;
  • 3 анкети - сред родителите, за музикалните предпочитания на учениците, дали те четат книги и кои са любимите им герои;
  • 3 интервюта - с Директора на училището г-ца Иванка Миткова, с кмета на с. Борима г-н Иванчо Раев и с Баба Марта;
  • поздравителни концерти за Коледа, Свети Валентин, 8 март;
  • няколко инициативи - състезанието „Аз обичам България” за 3 март, 22 март - Ден на водата и най-голямата рисунка „Приключенията на водната капка”,  7 април - Ден на здравето;
  • посещение заедно с участниците в групата „Краезнание“ на културно - исторически забележителности в с. Черни Осъм, с. Орешак и гр. Ловеч.

     Всяка изява беше бурно аплодирана от гостите – кметовете на селата Дълбок дол, Борима, Старо село и Голяма Желязна, членовете на Обществения съвет, членовете на съвет „Твоят час“, жители на с. Борима, родители, учители. Така публичната изява на групите от проект „Твоят час” се превърна в истински празник.

  Стефка Колева

  Ръководител на група "Училищно радио" и сценарист на изявата

  Прочетена 1904 пъти

  Проекти

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.