Неделя, 10 Февруари 2013 14:43

  Партньори по проект към Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

  Партньори по проект към Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси":
  "В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем" на СОУ "Васил Левски" – гр. Троян – 143 270 лв.; 2009 г.

  Нашето училище е партньор на СОУ "Васил Левски" – гр. Троян по проект "В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем", който се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В ателиетата Туризъм (ръководител Иванка Миткова – директор), Танци (ръководител Милена Антонова – прогимназиален учител по БЕЛ) и Футбол (ръководител Златин Костов – учител по ФВС) се записаха 30 ученици.

  Туристите посетиха Беклемето и хижа "Зора" в гр. Априлци. Престоят им там бе запълнен с много игри, забавления, конкурси и състезания. Разбира се имаше и награди.

  Танцьорите ежеседмично разучават различни народни танци, запознават се с фолклорните области на България и различните носии.

  Футболистите тренират усърдно и с нетърпение очакват турнири, на които да покажат възможностите си.

  От 1 до 5 февруари 2010 г. 50 деца от двете училища (16 от Борима – 3-ти – 8-ми клас и 34 от Троян) бяха на ски–училище в курорта Беклемето. Пет дена те се учиха да карат ски или да усъвършенстват уменията си в този красив зимен спорт под вещото ръководство на ски учител и учителите по физическо възпитание и спорт на двете училища. Престоят в хотел "Фландрия", екипировката и ползването на ски–пистите и влековете беше напълно безплатно за учениците, които бяха определени за участници след подбор по определени критерии.

  Между двете училища се проведоха състезания по народна топка за ученици от началния курс, футбол, шах и тенис на маса, които донесоха много емоции на зрителите и участниците. И победители, и победени получиха грамоти и награди.

  На 18 февруари 2010 г. в салона на читалище "Наука" – Троян се състоя тържествена вечер  – поклон пред паметта на Васил Левски под наслов "Две училища – един патронен празник" и концерт  на ученици от СОУ "Васил Левски" – Троян и ОУ "Васил Левски" – с. Борима за патронния празник на двете училища. Ателие Танци се представи с ръченица, а вокална група от начален курс с ръководител Йонета Кръстева грабна публиката със своето изпълнение. Това участие на нашите ученици беше техният дебют на голяма сцена. Директорите на двете училища – Розалина Русенова на СОУ "Васил Левски" – Троян и Иванка Миткова – на ОУ "Васил Левски" – Борима поднесоха приветствия към учениците и учителите на двете училища. Поздравителни адреси се получиха от областния управител на област Ловеч, от Кмета на Община Троян – Минко Акимов и други.

  Във фоайето на ОУ „Васил Левски" се поставиха два постера със снимков материал за работата на ателиетата.

  Учениците с удоволствие работят по групите, защото научават много нови неща, отдъхват активно, забавляват се и мерят сили със свои съученици от други училища. Така активно използват свободното си време, а и могат да покажат наученото на други и да получат заслужени награди за труда си.


   

  През погледа на участниците

  В спечеления от СОУ "Васил Левски" – гр. Троян проект "В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Да направим училището привлекателно за младите хора", BG051PO001-4.2.03  ОУ „Васил Левски"- село Борима е един от партньорите. От 01.10.2009 година в училището започнаха работа три ателиета: туризъм, футбол и танци, с ръководители Иванка Миткова - директор, Златин Костов и Милена Антонова. Във всяко ателие участие вземат по 15 ученика.

  На 20 ноември 2009 година (петък) участниците в ателие „Туризъм", водени от г-ца Миткова, поехме за Беклемето. По пътя се насладихме на красивите есенни пейзажи на Стара планина.

  Настанихме се в хотел „Беклемето". Направихме кратка разходка преди вечеря до Карцовия бук.  Вековната му история ни впечатли, а самият той ни зареди с енергия. След разходката започнаха забавленията - отдъхване в джакузи, състезание за най-добра рисунка и конкурс за най-щура прическа, организирани от домакините. Изгладнели от интересните преживявания, се насладихме на вкусната вечеря. Но предстоеше най-вълнуващото – детска дискотека и ревю на прически. Сияна и Айхан грабнаха приза мис и мистър "Беклеме – щура прическа", но организаторите бяха подготвили награди за всички. След дискотеката трябваше да заспим в леглата, но силните емоции ни държаха до късно през нощта будни.

  Настъпи новият ден – събота. След закуска, зареждаща с нови сили, игри и забавления предстояха пред туристите. Започнахме със състезание по ориентиране. Нашият стар приятел Илиян Камачаров ни научи как да се ориентираме по компас и карта на местност. Последва оспорвано състезание по двойки за откриване на 6 точки.

  Най-добре се ориентара и пристигнаха първи на финала Хатъф и Ирфан, а само на секунди след тях отборът на Сияна, Джансел и Ваня, които още в самото начало показаха, че са разбрали същността на спорта ориентиране.

  След кратък отдих дойде ред на играта „Приключенията на Индиана Джоунс", много вълнуваща и мотивираща всички да докажем себе си. В тази игра всеки трябваше да преодолее страха си от високото и опасното. Целта беше да се преодоляват различни препятствия: минаване по люлеещ се въжен мост, греда, и най-трудното - минаване по въже. Препятствията бяха построени на височина 5-6 метра. На всеки от нас Камачаров поставяше алпийска осигуровка и зорко следеше придвижването ни. Момичетата показаха, че са по-смели и до едно преминаха през препятствията. Всички се почувствахме като участници в Сървайвър и се заредихме с положителни емоции.

  След многото смях и въодушевление, закачки и шеги, преминахме към нова игра, по-скоро предизвикателство – стрелба с лък. Трябваше да се цели мишена, но тъй като тетивата трудно се опъва, малко успяха да я уцелят.

  Разбира се, за победителите в конкурсите и състезанията имаше награди, осигурени от любезните домакини.

  Двата дена минаха като миг, когато всичко е добре подготвено и интересно. Отпочинали, заредени с много емоции и енергия всички бяхме готови за новата учебна седмица. Прибрахме се вкъщи в нетърпеливо очакване за нова екскурзия.

  Участниците в ателие "Туризъм" в ОУ "Васил Левски" – с. Борима


   

  15 януари 2010 г. - с голямо нетърпение очаквах този ден! Денят, в който учениците от ателие "Туризъм" в ОУ "Васил Левски" – с. Борима (партньор на СОУ "Васил Левски" – Троян по проекта "В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем"), водени от своята директорка Иванка Миткова – ръководител на ателието, посетихме хижа "Зора" в гр. Априлци.

  Вечерта преди събитието почти не мигнах от вълнение. Сутринта станах рано, приготвих си багажа и отидох на училище. По време на всички часове обаче, мислите ми бяха заети с това колко хубаво ще си изкараме в хижата заедно с моите приятели и съученици. Едва дочакахме да свършат учебните занятия и всеки от групата побягна към къщи, за да си вземе багажа и най-после да потеглим към събитието, което очаквахме от толкова много време. И потеглихме с автобуса към хижа "Зора", за която знаехме много малко. По пътя беше много весело и почти не усетих как стигнахме до гр. Априлци.

  Като пристигнахме в хижата, любезните домакини ни посрещнаха и ни настаниха в стаите. Веднага потеглихме към местното училище, което носи името на Васил Левски, както нашето. И то е "средищно" и "защитено" училище като нашето. На входа ни посрещна директорът Никола Христов, който ни разведе из цялото училище. Видяхме тамошните ученици, които се подготвяха в полуинтернатните групи. Особено впечатление ми направи физкултурния салон и най-вече фитнес уредите. Толкова ми беше любопитно, че дори пробвах някои от тях, а след това няколко дена имах мускулна треска. Благодарихме на любезните домакини, поканихме ги да посетят нашето училище и се отправихме към метоха. Имахме огромно желание да видим монахините, но в метоха нямаше никой. Разгледахме центъра на Априлци и се прибрахме в хижата.

  Вечерта беше една от най-хубавите в живота ми. След като се навечеряхме излязохме на пътя пред хижата, от където имаше прекрасна гледка към огромен светещ кръст в центъра на града, в местността "Кръста". Гледката наистина не беше за изпускане. По-късно вечерта си организирахме дискотека. Въпреки че денят беше изморителен, на никой не му се спеше, забавлявахме се и се веселихме до късно.

  На сутринта, естествено, на никой не му се ставаше. Закусихме и поехме към ВЕЦ "Видима". Дежурният ни разказа какво представлява водно–електрическата централа. Беше много интересно. Научих неща, които до този момент не знаех, пък и нямаше от къде да науча. А природата наоколо беше величествена - вековни иглолистни дървета, покрити със скреж, върховете Ботев и Марагидик, обвити в мъгла!

  И така последният етап от нашето двудневно пребиваване на хижа "Зора" в гр. Априлци приключи. Обядвахме, поиграхме си около хижата, направихме си снимки за спомен. Събрахме си багажа и тръгнахме обратно към любимото ни село Борима. По пътя всеки говореше и разказваше колко хубаво е било и колко много искаме отново да отидем в тази невероятна хижа. Нямах търпение да се прибера и да разкажа на близките си за тази чудесна разходка.

  През цялата вечер показвах снимки и разказвах на родителите си какво видяхме и какво преживяхме, а на тях им беше забавно да ме слушат. Ще запомня хижа "Зора" и град Априлци с чудесните преживявания, които имахме всички. С нетърпение очакваме г-ца Миткова отново да ни заведе в същата хижа или в друга в нашия Балкан също толкова красива и уютна!

  Джансел Шалганова – ученичка от 5 клас

   

  Прочетена 3569 пъти

  Проекти

  © 2013 - 2023 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.