Събота, 09 Февруари 2013 17:32

  Имаме ли нужда от Левски днес

  Автор: Джансел Шалганова – VI клас, 2011 г.

  Да, Левски ни е нужен днес страшно много!

  Той е бил самоотвержен, смел човек, с нови оригинални идеи за онова време. Народът сам е определил мястото му в нашата история и му е дал името Апостол. Не само Апостол на свободата, но и въплъщение на най-доброто у своя народ и на всичко най-възвишено в неговите копнения.
  И сега, когато сме в труден период, когато човешките ценности са изопачени, имаме крещяща нужда от лидер с качествата на Васил Левски. Разбира се, че той е неповторим в истинската си същност, но сигурно има някой като него, който да осъзнава, че „Ние сме във времето и времето е у нас, то ни превръща и ние го превръщаме". (В. Левски)

  Името на Васил Левски е синоним на себеотдаване, свобода и дълбока вяра в идеала. Родината ни се нуждае повече от всякога от такива хора като него, а не като днешните политици, за които на първо място стоят високите постове и заплати, измамите и корупцията.

  Дякона е бил фантастично смел и въпреки това никога прибързан, закален като стомана от несгодите, без да загуби човещината си, с весел нрав, скромен, без лични амбиции, посветил себе си на задачата да отърси другите от страха и бездействието. Такъв водач ни трябва днес, който като него да съчетава дисциплината с демокрацията, да превърне живота си в дела и идеи, да бъде толерантен: "Всички народи в нея (България) щат живеят по едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога..."(Левски), като Апостола да ненавижда пиянството, защото "...пиянството е най-големият враг на човечеството...", да се бори за "свобода и човешко равенство".

  Да, имаме нужда от една личност, която да притежава всички качества на Левски, да стъпва здраво на земята, а очите му да са отправени към звездите, да е съчетание от стоманена твърдост и  чувствителност, от пламък и лед, от неумолимост и състрадателност. Имаме нужда от някой, който да ни разтърси, да напомни на младите хора, че Родината има нужда от тях сега, да не я напускат.
  Страната ни е прекрасна, народът – също. Но времето е отнело у някои хора нравствените ценности, завещани ни от дедите. Затова ни е нужен Левски – да ни „събуди" от „съня", да посочи правилния път, да ни накара да си повярваме. Защото свободата, за която бленуваше Апостола я имаме, но ни трябва неговата вяра, жар и вдъхновение, блага дума и протегната ръка, за да продължим напред и нагоре с достойнство!

  Прочетена 3563 пъти
  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.