Четвъртък, 23 Май 2019 15:36

  135 години училище в Борима

  „… Преди сто тридесет и пет години
  като дар за малките дошло.
  Балканджии с мисли прозорливи
  основали в Борима школо…“

   

      На 22.05.2019 г. учениците и учителите на ОУ „Васил Левски“ с. Борима отпразнуваха своя двоен празник - 24 май - Ден на славянската писменост и култура и 135 години от създаване на училището в Борима.

      Точно в 12,00 ч. на обяд беше отворен заветът към ученици и учители, поставен в специална капсула преди 10 години. Г-жа Надка Петрова с трепет в гласа прочете основното послание към всички присъстващи: „Нека никога не заглъхва школския звънец! Пазете пламъка на съзиданието, обичта към знанието и светлия порив към напредък и духовност!“. Поставен беше нов завет, който да се отвори след 10 години. Ученици от начален етап получиха грамоти и награди за отличен успех и спортни постижения.

        Тържественото честване продължи същата вечер в салона на читалище „Напредък – 1908 г.“ с. Борима. Специални гости бяха г-жа Донка Михайлова - кмет на Община Троян, г-н Иван Миховски - народен представител, г-н Еленко Начев - началник на Регионално управление на  образованието - гр. Ловеч, г-жа Розалина Русенова - заместник кмет на Община Троян, г-жа Ани Иванова - специалист в Отдел „Образование, култура и социални дейности“ в Община Троян, г-н Румен Райков - общински съветник, г-н Иванчо Раев - кмет на с. Борима, г-н Иван Христов - кмет на с. Голяма Желязна и г-жа Мариана Тургенева - председател на Обществения съвет.

       Приветствие към ученици и учители и подарък от Община Троян поднесе г-жа Донка Михайлова. От името на РУО - гр.Ловеч г-н Еленко Начев връчи  на г-ца Иванка Миткова почетен знак  за ОУ „Васил Левски“ във връзка с отбелязване на 135 години от основаване на училището, за високи постижения и принос в развитието на образователната дейност в област Ловеч. С голям интерес беше посрещната изненадата, поднесена от г-н Миховски - специално приветствие лично от Министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.

       Г-ца Миткова награди най-изявените седмокласнички Ажда Такалова и Виждан Кушева. Със силен емоционален заряд беше награждаването с плакет на ученичката Едриха Ковачева за издигане престижа на училището, за отлични постижения в науката и многобройни изяви в различни области.  Почетният плакет на училището ни за постигнати високи професионални успехи беше връчен и на дългогодишния директор на ОУ „Васил Левски“ село Борима Иванка Миткова.

         След тези вълнуващи емоционални моменти присъстващите се върнаха назад във времето. Оживяха събитията около създаване на училището, а  ученици показаха знания за родната Борима. С помощта на снимки пред очите на всички се сменяха кадри от 135 годишната история на училището. Спомен от миналото и връзка с настоящето беше изпълнението под ръководството на г-жа Димитрина Димитрова на „Песен за Борима“, чийто текст е написан от бившия директор на училището Андрей Василев Андреев. Прочетен беше заветът към ученици и учители, поставен в капсулата преди 10 години.

      Прозвучаха стихове, обединени под надслов „Българийо, древна и млада, бъди благословена“. Много песни и танци допринесоха за доброто настроение на всички. Актьорските умения на група ученици от прогимназиален етап накараха публиката да се забавлява от сърце с драматизацията „Един учебен ден“. Поздрав за всички учители беше последното изпълнение - кръшно Дунавско хоро.

      Този ден се превърна в празник на знанията, уменията и талантите на учениците. Техните изяви изпълниха с гордост сърцата на учители, родители и гости и за пореден път доказаха, че в Боримското училище растат достойни личности и граждани на нашата родина. Нека това училище, което градим с любов, да пребъде!

   

  Стефка Колева – старши учител в прогимназиален етап и един от сценаристите на тържеството

   

   

   

  © 2013 - 2022 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.