Сряда, 05 Май 2021 10:13

  Празник на народното творчество

  „Фолклорът е мъдростта на народа и е нещо необикновено. В него е събрана философията на цял един народ, всички песни и танци – това е нашата история, това е България. Фолклорът е връзката ни с минало, настояще и бъдеще, той е бил неизменна част от живота на българина, съхранил се е във времето и днес намира място в сърцата на всички нас.“

  В Основно училище „Васил Левски“, село Борима ученическият живот кипи с пълна сила, спазвайки всички противоепидемични мерки. Така на 29.04.2021г. в двора на училището се проведе така чакания Празник на народното творчество. Присъстваха всички ученици и учители, но най-голяма чест ни оказа самият Хитър Петър. Учениците се докоснаха до усета на народа за красота, отразен в ритуалите, в носиите, в танците, в постройките, в изработените домашни вещи и оръдия на труда. Разбраха, че най-важно място в народното творчество заемат темите за смяната на годишните времена и плодородието, за труда на полето и осигуряването на прехраната, за домашния бит, за семейните връзки и продължаването на рода, но също и семейни обреди и календарни празници – коледуване, лазаруване, кукерски игри. Същевременно фолклорът пази и пренася във времето и спомена за забележителни исторически личности, места и събития.

  Празникът премина в състезателни игри за отгатване на гатанки, разпознаване на приказки по откъси от тях, довършване и подреждане на пословици. Учениците имаха и възможността да чуят народни песни и мелодии от различните фолклорни области. Но несъмнено най-голямо удоволствие им доставиха игрите от времето на бабите и дядовците ни – „Игра на гърнета“ и „Капитане, какво е морето?“.

  Както всяко нещо, така и този празник завърши, но учениците бяха заредени с много емоции и впечатления, а и обогатиха знанията си за фолклора, който е живата памет и неразделна част от живота на хората.

   

  Милена Антонова – преподавател по български език и литература

  Галерия със снимки

  © 2013 - 2021 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.