Четвъртък, 02 Март 2023 06:01

  Георги Евтимов – VI клас и Стефани Колева – IV клас от ОУ „Васил Левски“, с. Борима, са училищните шампиони в състезанието Spelling Bee (V – VII клас) и Spelling Bee JUNIOR 2023 (II – IV клас )

   

  Вторите места заеха Преслав Памуков от VI клас и Джан Мирямов от IV клас

  На 24 февруари в от ОУ „Васил Левски“, с. Борима, общ. Троян се проведе училищният кръг на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Георги Евтимов спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата alien  и победи Преслав Памуков, който остана на второ място. Стефани Петкова спелува правилно думата pencil и победи Джан Мирямов, който също зае второто място сред малките участници. И четиримата ученици ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee и  Spelling Bee Junior, които ще се проведат на 26 март 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 23 април в София, където ще се определи шампионът на България.

  Правописните двубои (на английски Spelling Bee“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

  Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение. Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10 000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните, разбира се, ще има награди!

  Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

  Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.