Вторник, 21 Март 2023 06:24

  Проектна дейност "По стъпките на борците за свобода"

  На 10.03.2023 г. по предвидени проектни дейности „По стъпките на борците за свобода“ беше направена екскурзия по маршрут Сопот – Карлово - Калофер с учениците от І, ІІ и ІІ клас.

  Посетихме първо къщата - музей на Иван Вазов в гр. Сопот. Беше им изнесена интересна беседа за живота на великия поет и писател. Една от стаите в къщата представя възстановка на бръснарницата на Хаджи Ахил с колоритните герои от разказа на Вазов „Хаджи Ахил“, които накараха учениците да усетят духа на отминалото време. А за това допринесе и обстановката в къщата – типично патриархална. В сграда до родния дом на Вазов разгледахме експозиция в снимки, която разказва за жизнения и творчески път на поета.

  Втората спирка от екскурзията беше в гр. Карлово. След кратък обяд и малка почивка с децата посетихме живописната къща - музей на Васил Левски. Там отново слушаха увлекателна беседа, този път за Апостола на свободата. Разказано им беше за семейството му, за живота и борбата му за българската свобода до самото му залавяне и обесването му.

  Пътят ни продължи към Калофер. Град изпълнен с хилядолетна история и дълбоки традиции. Там посетихме къщата - музей на Христо Ботев. Разгледахме музейна експозиция, децата си купиха дребни сувенири за спомен и поехме по обратния път.

  Беше ден, изпълнен с история, нови впечатления и много емоции.

   

  Десислава Николова – класен ръководител на І клас

  Йонета Кръстева – класен ръководител на ІІ клас

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.