Понеделник, 10 Юни 2024 15:37

  140 години училище - Ден на отворените врати

           1-ви  юни 2024 г. беше не само един красив и емоционален ден от многото през учебната година. Той се превърна в СПЕЦИАЛЕН! Ученици, учители и гости отпразнуваха светъл празник - 140 години от създаване на училище в село Борима. Среща си дадоха минало, настояще и бъдеще.

  Празнично украсеното училище се огласи рано сутринта от веселите гласове на ученици и родители. С много трепет и умиление отново прекрачиха прага бивши учители. Те искрено се възхищаваха на обновената материална база и осъвременения облик на класните стаи. В коридора на първия етаж беше подредена изложба от предмети, изработени от деца и родители в арт - работилницата през месец април. На втория етаж погледите радваха картини и предмети, изработени от групите за занимания по интереси „Творческа работилница“ и „Малки изследователи“. Най-атрактивни бяха рисунките на Симона Гечева от 5 кл. и Дария Василева от 6 кл., които предизвикаха възхищение сред всички.  

           В 5-ти клас се проведе открит урок по история и цивилизации на тема „Снимките като източник на исторически знания“, в който преподавателката Стефка Колева пресъздаде част от историята на училището в с. Борима. Учениците бяха подготвили спомени, снимки, тетрадки и учебници от своите родители, баби и дядовци. Един до друг на чиновете седнаха няколко поколения ученици, обединени от любовта към училището, което както казаха „ни направи хора“.

         По-различен, но не по-малко емоционален, беше откритият урок по природни науки в 7 кл. Учениците, ръководени от г-жа Зорница Стоянова, направиха демонстрация на интересни опити. Писаха тайно писмо с химични реактиви, атрактивно осветяваха класната стая с ярка бяла светлина от магнезий, построиха кула в цилиндър от цветни течности с различна плътност, превърнаха бели рози в червени, които подариха на гостите.

         Голяма гордост за училището е новият STEM-кабинет, изграден по проект BG-RRP-1.015-0142-C01 „Изграждане на STEM среда и високотехнологично оборудвани и свързани класни стаи в ОУ „Васил Левски“ с. Борима“,  който предстои да бъде открит в скоро време.

        Дългоочакван момент - отварянето на Завета, поставен в ниша до вратата на училището. Той беше изваден от г-жа Миткова – директор на училището, а г-жа Йонкова го прочете пред всички. След това се постави нов завет, който да бъде отворен на следващия юбилей след 10 години. Последва награждаване на изявени ученици, които достойно представят своето училище в различни направления. В небето бяха пуснати балони с послания за едно по-щастливо бъдеще. Няма по-прекрасна гледка от засмените детски лица при появата на голямата изненада - торта с изображение на училището!  Мноооооого вкусна изненада!  

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.