Петък, 07 Април 2017 07:18

  Публична изява - Патронен празник на училището

  И пак е 18 февруари…

  Всяка година на този ден, в който Апостола влиза в пантеона на безсмъртието, ние, учениците и учителите от ОУ «Васил Левски» с. Борима, честваме своя патронен празник. Това е традиция, която ние пазим и продължаваме. В двора на училището ученици, учители и жители на село Борима почетоха паметта на Апостола с минута мълчание и поднесоха венци и цветя пред паметника му.

  На 17.02.2017 г. беше излъчено радиопредаване по случай 144 години от гибелта на Апостола. По училищното радио звучаха песни, посветени на Васил Левски, които показват нашата почит и преклонение към този велик българин. Момичетата от радиогрупата разговаряха с бивши ученици и записаха техните обръщения към всички слушатели - ученици и учители. Думите на Рени Исова и Мишел Дудев разкриват обичта им към училището, благодарността към учителите и вярата, че в това училище растат достойни и уверени ученици. «Продължавайте да следвате съветите на патрона на Вашето училище - най-великият българин» са думите, които отправи  Бистра Немска, бивш преподавател. Най- интересно бе обръщението на Сафие Такалова, родител на ученичка от IV клас и самата тя бивша ученичка тук: „… За да бъдете хора, истински хора, трябва да полагате усилия в усвояването на знанията и да не забравяте, че времето, което отделят за вас учителите, е инвестиция във вашето бъдеще. Те ще ви покажат и насочат в кое сте добри като работа, умения и талант и ще ви насърчават да се развивате, защото от това ще зависи живота ви за в бъдеще. Доверете им се, послущайте ги и знайте, че няма да ви подведат. С помощта на родителите си и учителите вие ще можете да следвате мечтите си. А човек е голям толкова, колкото са големи мечтите му…“

  Вечерта на същия ден в салона на читалище «Напредък – 1908 година» се проведе тържествена вечер, посветена на Васил Левски – патрон на училището. Зрителите се насладиха на песните »Де е България», «Вятър ечи», «Обичам те, България». Талантливата Ажда Такалова вдъхновено изпя «Песен за Апостола», която прозвуча за пръв път и предизвика бурни аплодисменти.

  Беше представена възстановка на важни исторически моменти от времето преди и по време на падането на България под турско робство от ученици от ІV – VІІІ клас. Литературна композиция за България представиха група ученици от началния етап.

  Групата «Да танцуваме заедно» показа своите умения в два танца, които усърдно репетираше от началото на проекта «Твоят час». Кръшна ръченица разлюляха две момчета и шест момичета. Мажоретният състав повдигна настроението с танц по Дунавско хоро на Дико Илиев. И двата танца бяха посрещнати от публиката – родители, учители, ученици и жители на селата: Борима, Голяма Желязна, Старо село и Дълбок дол с бурни аплодисменти. Танцьорите показаха на обществеността, че наред с автентичния фолклор, учениците учат и нещо ново и модерно. Участието им донесе по-голямо самочувствие, удовлетворение от положения труд и задоволство от постигнатия резултат.

  Левски ще остане завинаги в нас със своята смелост и отдаденост на делото, с качествата си на ненадминат организатор и стратег в националноосвободителната епоха, символ на непокорния и вечно търсещия човешки дух.

  Прочетена 1853 пъти

  Проекти

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.