Понеделник, 28 Май 2018 05:08

  24 май

  24 май е един от най-българските празници, обичан от деца и възрастни. По случай празника на 22 май в двора на ОУ „Васил Левски“ с. Борима беше организирана спортна проява. Инициатор беше групата по интереси „Спортуваме за здраве“ по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“– фаза 2 с ръководител Златин Костов. Организирани бяха състезания по бягане на 50 и 200 метра, народна топка, футбол и др. Най-активни бяха участниците в групата, но се включиха и почти всички ученици и учители в училище.

  Денят на славянската писменост и култура беше тържествено отбелязан в салона на читалище „Напредък-1908 г.“  Гости на тържеството бяха Иванчо Раев - кмет на с. Борима, кметовете на трите съседни села и Марияна Тургенева - председател на Обществения съвет. Своя публична изява на празника имаха 2 групи по интереси: „Опознай България”  и  „Да танцуваме заедно” по проект „Твоят час“. Групата „Опознай България“ с ръководител Стефка Колева представи сценката „Спорът на народните обичаи“. По атрактивен начин бяха показани уникални български обичаи. Голям интерес предизвикаха кукерите, чиито оригинални маски бяха изготвени в часовете по проекта. Те разказаха за обичая  и със звънците изгониха всички лоши сили. В своя свят чрез магичен танц ни пренесоха нестинарките. Легендите и обичаите за друг български обичай ни припомниха мартеничките.  Сцената беше огласена от песните на лазарките и коледарите. Спорът за това кой е най-българският обичай разреши „България“, която показа, че всички заедно правят възможно родината ни  да пребъде.

  Танците, представени от групата „Да танцуваме заедно“ - мажоретен и народен - предизвикаха бурни аплодисменти и възхищение сред всички гости. Радост за очите бяха пъстрите народни носии, закупени по проекта.  В залата нямаше човек, който да не се зарадва и умили от танца на малките ученици „Виждам те, гледам те“. Зад прекрасните изпълнения стои трудът на г-жа Зорница Стоянова, ръководител на групата.

  Г-н Иванчо Раев, кмет на село Борима, поздрави всички присъстващи. Тържественото честване на празника завърши с думите: „Нека не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея сме се съхранили като нация!“

  Прочетена 1481 пъти

  Проекти

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.